تنظیم کلاچ از مهمترین مسائلی است که بسیار حائز اهمیت میباشد. با توجه به نقش کلیدی آن در عملکرد خودرو، باید رگلاژ کلاچ خودرو را در اولویت های نگهداری از خودرو قرار دهید اگر سیم کلاچ معیوب و دچار آسیب شود مستقیما روی کلاچ و نحوه تعویض دنده اثرگذار خواهد بود. با ما همراه باشید تا با ضمن بررسی رگلاژ کلاچ خودرو با روش رگلاژ سیم کلاچ به صورت دستی و زمان رگلاژ سیم کلاچ آشنا شوید.
رگلاژ کلاچ خودرو
کلاچ به عنوان رابطی بین موتور و گیربکس می باشد. این قطعه با قطع و وصل کردن موتور و گیربکس امکان انتقال نیرو و خلاص کردن خودرو را فراهم میکند. در حقیقت کلاچ خودرو نقش محوری و کاملا کلیدی در عملکرد خودرو داشته و در صورتی که با مشکل مواجه شود نمی توان رانندگی درستی را پیش برد. به همین دلیل هم تنظیم بودن آن از مهمترین مسائلی می باشد که باید نسبت به آن اهمیت داد.
کلاچ ممکن است بر اثر عوامل مختلفی بیش از حد سفت و یا بیش از حد نرم شود و نتواند به درستی وظایف خود را انجام دهد. برای حل این مسئله باید کلاچ را توسط یک تعمیرکار یا مکانیک تنظیم نمود. تنظیم نمودن کلاچ خودرو را رگلاژ کلاچ خودرو و رگلاژ سیم کلاچ میگویند.
سیستم کلاچ در خودروهای مختلف دنده دستی بر اساس نحوه عملکرد به دو دسته روغنی و سیمی تقسیم می شود. نوع سیمی آن قدمت بیشتری برخوردار بوده و جزو اولین سیستم های کلاچ محسوب می شود. در کلاچ های روغنی با هواگیری می توان عمل رگلاژ کلاچ را انجام داد و در کلاچ های سیمی به صورت دستی تنظیم می شود.
علت سفت شدن کلاچ خودرو
همانطور که گفته شد گاهی اوقات پیش می آید که کلاچ خودرو دچار سفتی بیش از حد شود. این مشکل میتواند بر اثر دلایلی چون به هم خوردن تنظیمات سیم کلاچ، فرسوده شدن صفحه کلاچ و وجود هوای اضافه در کلاچ های هیدرولیکی به وجود آید. شایع ترین دلیل سفت شدن کلاچ خودرو تنظیم نبودن سیم کلاچ می باشد.
بعضی مواقع کلاچ به اندازه ای سفت می شود که تعویض دنده برای راننده حس ناخوشایندی را در پی خواهد داشت. برای رفع این مشکل و نرم کردن کلاچ در ابتدا باید فضای مورد نیاز جهت حرکت ایجاد شود. اگر امکان بررسی سیستم گیربکس و کلاچ را داشته باشید متوجه خواهید شد که با کاهش فضای اطراف پدال چنگال پدال سفت خواهد شد. این موضوع باعث می شود تعویض دنده به سختی صورت پذیرد و کلاچ نتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد.
در نظر داشته باشید اگر فضا را بیش از حد افزایش دهید عملکرد کلاچ نیز مجدد کاهش خواهد داشت. این موضوع می تواند باعث پرت شدن خودرو به سمت جلو در زمان تعویض دنده شود. بنابراین از فضای مناسب در اطراف پدال مطمئن شوید. اگر انجام این کار موثر نبود باید از تنظیم دستی کمک بگیرید.
رگلاژ سیم کلاچ به صورت دستی
- برای رگلاژ سیم کلاچ نقطه ای که سیم کلاچ روی آن بسته شده است را پیدا کنید. سیم کلاچ با کمک یک پیچ با پدالی که در بالای گیربکس نصب گشته مهار شده است. این کار ممکن است در برخی از خودروها مشکل باشد.
- رگلاژ سیم کلاچ با مهرهای موجود در پایانه اتصال که در هر خودرو می تواند اندازه های متفاوت داشته باشد انجام میشود. مهره کوچک را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید. حال پدال کلاچ را امتحان کنید. متوجه خواهید شد پدال بالاتر از حد وسط آزاد می کند. این کار باعث می شود صفحه کلاچ بیشتر درگیر شود و عمر دیسک و صفحه کاهش پیدا کند.
- اگر مهره را به جهت پادساعتگرد بچرخانید مهره به سمت عقب حرکت خواهد کرد. در این وضعیت پدال پایین تر از حد وسط آزاد میگردد. در این حالت فشار نسبتا بالایی به سیم کلاچ و خودرو وارد می شود و به مرور سیم کلاچ سفت خواهد شد.
- این عمل را آنقدر تکرار کنید تا محل دقیق و مناسب کردن آزاد کلاچ را بیابید. توجه داشته باشید هرچه پدال پایین تر باشد دنده زودتر درگیر خواهد شد. همچنین زمانی که پدال بالاتر آزاد کند دنده دیرتر درگیر میشود.
رگلاژ سیم کلاچ را چه زمانی انجام دهیم؟
همانطور که در قسمت اول گفته شد معیوب بودن سیم کلاچ تاثیر مستقیمی در نحوه تعویض دنده خواهد داشت.یک سری نشانه هایی وجود دارد که با توجه به آنها میتوان فهمید که سیم کلاچ از رگلاژ خارج شده است. اگر هر کدام از نشانه های ذکر شده در ادامه را مشاهده نمودید بهتر است ابتدا سیم کلاچ را به طور چشمی بازرسی و در صورت خرابی و پوسیدگی آن را تنظیم کنید. در غیر این صورت میتوانید با رگلاژ سیم کلاچ کارایی کلاچ را به حالت اولیه برگردانید.
- آزاد نشدن درست کلاچ
اگر کلاچ به طور کامل آزاد نشود هنگام تعویض دنده، دنده ها به خوبی جا نخواهند خورد و باعث ایجاد صدای گوش خراشی خواهند شود. این مشکل یک از شایع ترین دلایل برای رگلاژ نبودن کلاچ است. اگر این مشکل با رگلاژ کلاچ برطرف نشد سری به صفحه کلاچ بزنید. به احتمال زیاد صفحه کلاچ تاب دارد و یا گیربکس و موتور در یک راستا نیستند.
- لرزش کلاچ
گاهی پیش می آید کلاچ بعد از رهاسازی کامل دچار لغزش می شود.تنظیم نبودن کلاچ در موقعیت مناسب از مهم ترین دلایل این مشکل است.
- بالاتر یا پایین تر بودن پدال کلاچ نسبت به وضعیت عادی
اگر در زمان فشردن پدال کلاچ مجبورید پای خود را بیش از حد بالا یا پایین بیاورید حتما باید به فکر رگلاژ سیم کلاچ باشید.
- کلاچ بر اثر بریده شدن سیم کلاچ خالی شده و دیگر کار نمیکند
- پدال به شدت سفت شده و به سختی بالا و پایین میرود
- شل شدن بیش از حد کلاچ
کلام آخر
رگلاژ سیم کلاچ باعث می شود عملیات تعویض دنده راحت تر صورت پذیرد. همچنین باعث افزایش طول عمر سیم و صفحه کلاچ می شود. با رگلاژ کلاچ خودرو به صورت دوره ای رانندگی لذت بخشی و ایمنی را تجربه کنید.
نظری نیست.